Betöltés...

Program


MÉTA MATINÉ
7

MÉTA MATINÉ

MÉTA Matiné = egy lehetőség, hogy töviről hegyire, alkalomról alkalomra egyre jobban megismerjétek, és élményekkel béleljétek ki a Néprajzi Múzeum kiállítási tereit.
 több

Aktuális előadások







A további időpontok megtekintéséhez kattintson ide! (3)

MÉTA Matiné 2024 ősz-tél

1. Dömötör-nap
2024. október 26. (szombat) 10:30–12:30
A csillagszemű juhász
Kezdjük játékkal, mesével és közös alkotással az őszi szünet első napját!
Milyen egy jó pásztor? Együtt él a természettel, szabad ember, de közben felelősségteljes, minden ősszel, Dömötör napján számot ad a rábízott nyájról, ez tehát a juhászújév napja, amit a büszke juhászok megünnepelnek.
Idén a csillagszemű juhász története alapján ismerkedünk meg a pásztorélettel. Különleges próbatételek és egyéni felfedezések várják a gyerekeket. Kezünkbe vesszük a pásztorok által készített tárgyakat, majd elkészítjük a saját pásztorvarázstárgyunkat.

2. Márton-nap
2024. november 9. (szombat) 10:30–12:30
Márton választásai
A választásaink alakítják sorsunkat.
Márton-nap alkalmából felelevenítjük a legendát, és saját választásainkat vetjük össze Márton tetteivel. Ezután megkeressük a múzeum kiállításaiban a történet kellékeit, és szereplőket választunk a fényképek közül. Elképzeljük Márton cselekedeteinek egyéb lehetséges variációit is, így mérlegeljük döntéseink lehetséges következményeit.
A gyerekek történeteit szerepjátékkal, rajzokkal elevenítjük fel.

3. Hol volt, hol nem volt, a székelyek…
2024. november 16. (szombat) 10:30–12:30
Közhírré tétetik!
Kicsik és kevésbé kicsik! Közhírré tétetik: a székelyek megérkeztek! Székelyek – Örökség-mintázatok című kiállításunkhoz kapcsolódóan aktív részesei lehettek egy, a kiállítótérben megelevenedő mesejátéknak. Ezt követően a MÉTA térben várunk benneteket egy, a témához kapcsolódó kézműves-foglalkozásra.
Közreműködik Bukovics János mesemondó.

4. Buga és Barka kalandjai a múzeumban
2024. november 23. (szombat) 10:30–12:30
Varázslencsék nyomán
Barangoljunk együtt a Néprajzi Múzeum hatalmas kiállításában, ahol segítségünkre lesz ez a két kis figura! Hogy nem ismered még őket?! Ő itt Buga, a kutya, ő pedig Barka cica! Segítenek nekünk eligazodni a tárgyak sokszínű világában. Hol rímelve, hol pedig eljátszva mutatják meg nekünk, hogy mire is használták régen ezeket a tárgyakat. Lesz köztük ismerős, és lesznek közte furcsa, már-már bizarr tárgyak is! Mire jó egy seprű, hova repít a sámánének, és minek rakjuk a gombát a zokniba…? Nyomozunk, játszunk, és egy kicsit még tanulunk is! De csak kicsit!

5. András-nap
2024. november 30. (szombat) 10:30–12:30
A nagy gubanc
András-nap alkalmából felelevenítjük e jeles naphoz köthető szokásainkat és hiedelmeinket. Vajon hogyan tudhatjuk meg jövendőbelink kilétét? S mindemellett a párok is próbára tehetik saját magukat, vajon sikerül-e megfejteni közösen az összes ördöglakat titkát perlekedés nélkül?

6. Advent a Néprajziban – Készíts velünk ajándékot! I.
2024. december 8. (vasárnap) 10:30–12:30
Adventi üvegképfestő workshop

A Néprajzi Múzeum Egyházi Gyűjteménye mintegy 700 üvegképet, üvegikont, tükörképet őriz, mind „nyugati” (Sandl/Buchers, Jablonka), mind „keleti” (Máramaros, Füzesmikola, Fogaras, Baranya) típusokat. Legkorábbi darabjai az 1800-as évek elejéről származnak.
Technikáját tekintve az üvegikon/üvegkép elkészítésénél az üveglap hátoldalára festve fordított sorrendet alkalmaz a festő: először teszi fel a világosítást, majd arra az alapszíneket.
Közeledve az ünnepekhez a gyűjteményi (állandó) kiállítás festett üvegképei ihletésével kaphatnak gyerekek és felnőttek bepillantást az üvegképek készítésének hagyományos technikájába.
Szeretnéd kipróbálni?

7. Advent a Néprajziban – Készíts velünk ajándékot! II.
2024. december 15. (vasárnap) 14:00 és 16:00 órás kezdéssel, két turnusban
Mézeskalácssütés
A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Látogatóinkat két darab ünnepi mézeskalácsuk megsütésében Seregély Mirtill mézeskalács-készítő vezeti. Próbáljuk ki közösen az egyik legrégebbi fajta mézeskalács-készítési technikát. Gyúrjuk, üssük, süssük!
A mézeskalácsillat mellett az adventi ráhangolódást Gulyás Anna, a HolddalaNap zenekar énekese, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa és Szlama László, a népművészet ifjú mestere, a Zeneakadémia koboz- és citeratanára segíti. Muzsikával fényesítjük advent gyümölcseit, hogy aranyalmaként guruljon az ünnep a szívünk közepébe!
Közreműködők: Seregély Mirtill és a HolddalaNap zenekar

 

Helyszín: A múzeum gyűjteményi (állandó) kiállítása és MÉTA tér
Korosztály: óvodások, általános iskolások, felnőttek, családok

 

Ajánló


A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) és az Iparművészeti Múzeum partneri együttműködésben létrehozott Kaesz otthonok című…

52 magyar és nemzetközi figurával várja a látogatókat a Madame Tussauds Budapest. A földkerekség 24. Madame Tussauds produkciója a belvárosi…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!