Betöltés...

Program


VI. MiraTone Fesztivál és Akadémia 2024 | Borbély László zongorakoncertje

VI. MiraTone Fesztivál és Akadémia 2024 | Borbély László zongorakoncertje

A New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia 2024-ben új névvel és új arculattal lép a nagyközönség elé. A névváltoztatás eredménye egy egyedi mozaikszó - MiraTone -, amely a fesztivál alapítójának, Miranda Liu amerikai-magyar hegedűművésznek keresztnevét is magában rejti.

Aktuális előadások



A koncerten felhangzó Bartók-és Ligeti műveket hallgatva egy „kozmikus elbizonytalanodás”, minden eddigi ismeretünk totális átértelmezése várhat ránk köszönhetően Bartók és Ligeti „mikro”-és „makrokozmosz”-ának. Ugyan Bartók több, mint százötven kisebb-nagyobb művet számláló Mikrokozmosz sorozata eredetileg pedagógiai céllal íródott – nem másért, mint saját fia, Péter zongoratanulmányait támogatandó –, zenéjének mintegy esszenciáját adja, vagyis, aki Bartók életművét az azt megillető mélységben szeretné tanulmányozni, ezekkel a művekkel kell kezdje az ismerkedést, hiszen a Bartóki invenció kimeríthetetlenségét kapja általuk. A műsorban – mely koherens kapcsolatát adja Bartók és Ligeti műveinek –, tizenkét Mikrokozmosz-tételt hallhatunk. Ligeti György zongoraetüdjei embertpróbáló nehézségűek, melyek virtuozitásban a nagy romantikus szerzők (koncert)etüdjeihez mérhetőek (illetve azokat többször meg is haladják nehézségben). Ligeti legelsősorban Chopint és Lisztet említi inspirációs forrásként, emellett számos távol-keleti hatást (például gamelán zene) és afrikai törzsi zenéket, valamint Conlon Nancarrow és Thelonious Monk zenéjét és művészetét is. Külön kihangsúlyozza a tapintás élményének és a „veszély pillanatának” megtapasztalását az előadó részéről. Ligeti háromkötetes etüd-sorozatából nyolcat hallhatunk ezen a koncerten. Ligeti az Etüdök mellett egy korai ciklusával, a Musica Ricercatá-val is képviselteti magát az estén, melyen a magyaros lejtésű 5. (Lamentoso), a balkáni népzenét megidéző 8., a Bartók emléke előtt tisztelgő 9. (Béla Bartók in memoriam), illetve az olasz barokk mesternek, Girolamo Frescobaldinak emléket állító 11. hangzik el (Omaggio a Girolamo Frescobaldi).

 

Bartók: Változó ütem (M/126.)

Ligeti: 15. etüd, White on white (Fehér a fehéren)

Bartók: Tört hangzatok váltakozva (M/143.)

Ligeti: 4. etüd, Fanfares (Fanfárok)

Bartók: Szabad változatok (M/140.)

Ligeti: 2. etüd, Cordes à vide (Üres húrok)

Bartók: Báli szigetén (M/109.)

Ligeti: 7. etüd, Galamb borong

Bartók: Dallam ködgomolyagban (M/107.)

Ligeti: Musica Ricercata – No.5

Bartók: Perpetuum mobile (M/135.)

Ligeti: Musica Ricercata – No.8

Bartók: Ostinato (M/146.)

 

-szünet-

 

Ligeti: 1. etüd, Désordre (Rendetlenség)

Bartók: Bolgár ritmus (1) (M/113.)

Ligeti: 12. etüd, Entrelacs (Fonat)

Bartók: Szűkített ötödnyi távolság (M/101.)

Ligeti: 5. etüd, Arc-en-ciel (Szivárvány)

Bartók: Notturno (M/97.)

Ligeti: Musica Ricercata No.9, Béla Bartók in memoriam

Bartók: Váltakozó tercek (M/129.)

Ligeti: Musica Ricercata No.11, Omaggio à Girolamo Frescobaldi

Bartók: Induló (M/147)

Ligeti: 6. etüd, Automne à Varsovie (Varsói ősz)

 

Közreműködik:

Borbély László – zongora (Magyarország)

 

támogatóink és partnereink:

All My Friends Are Stars Festival, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Coudenberg Sound Box Fest, Cseh Centrum Budapest, European Festivals Fund for Emerging Artists, Fidelio, FUGA, Mente Festival, MMA Művészeti Ösztöndíj Program, NKA, Polish Chamber Musicians’ Association, Román Kulturális Intézet, Spanyolország Budapesti Nagykövetsége, Support Excellence, Tiszta Formák Alapítvány, V4 Music Foundation, V4 String Quartet, Visegrad Fund, Waclaw Felczak Alapítvány

Ajánló


Demjén Ferenc Magyarország talán legnépszerűbb énekese, nevével fémjelezett albumok eladása, melyekben valamilyen formában közreműködött, kb. 7 millióra tehető.

A világhírű 100 Tagú Cigányzenekar klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A társulat hagyományápoló művészeti tevékenysége…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!